Хумани гест запослених у ЈКП Пут

posted in: вести | 0

У суботу (03.09.2022.) запослени у ЈКП Пут су допремили помоћ Дому за децу при манастиру Света Петка у Извору код Параћина.

Овај дом се више од 70 година стара о најтеже ометеној женској деци и одраслима. Јединствен је по томе што је манастир Свете Петке 1963. године уступио део свог земљишта држави да се на њему изгради наменски објекат социјалне заштите. Тако је успостављена блиска сарадња између манастира и надлежних државних институција, а монахиње манастира Свете Петке се старају о његовим штићеницама, које не могу да живе у својој породици и које нису прихватиле друге државне установе овог типа.

Најзначајнија особеност овог дома је што се налази у окриљу манастира Свете Петке у коме су биле привремено смештене мошти Преподобне матере Параскеве, када их је кнегиња Милица 1398. године измолила од султана Бајазита да их пренесе у Крушевац.

Како су овом дому најпотребнија основна средства за одржавање хигијене и пелене за непокретне штићенице, запослени из ЈКП Пут су своје донације усмерили за набавку управо тих средстава.

Поред запослених овој акцији су се придружили и Независни синдикат ЈКП Пут, Синдикат ЈКП Пут и Удружење возача аутомеханичара и руковаоца грађевинских машина ЈКП Пут.

Главни организатор и вођа пута, Гојко Етински, који већ дужи низ година организује овакве и сличне акције, рекао је да је веома задовољан прикупљеним донацијама и да ће се и даље трудити да заједно са својим колегама пружи помоћ тамо где је најпотребнија. Наше мало неком значи пуно!

Група од 15-ак запослених је искористила ово путовање да поред манастира Свете Петке посети и манастир Раваницу где се налазе мошти Светог кнеза Лазара.