РТВ: Како су се некад градили путеви у Новом Саду

posted in: вести | 0

Извор: РТВ

НОВИ САД – Возачима су свакако важни добри путеви. од њихове градње дрвеним ваљцима, па до најсавременијих машина, прошло је 70 година. Управо то је рођендан који слави јавно-комунално предузеће “Пут”, кроз које је до сада прошло на хиљаде радника. богата историја се и даље чува у старим причама и фотографијама, а ове године, планирано је и штампање својеврсне монографије.

Просто је незамисливо да су се накада путеви градили помоћу дрвених пегли, дрљача, које су вукли коњи, а да се асфалт кувао у великим лонцима на самом градилишту. Тадашњи асфалтери-пеглачи су данас сведоци ове путарске историје. А Јожеф Полак се присетио свог првог радног дана у фирми, када се на железничкој станици радило на изливању клинкер коцке.

За 35 година рада у “Путу”, Гојко Етински прво је радио као геометар, па шеф градилишта, а сада је већ дуже време на месту руководиоца грађевинске оперативе. Каже како је одувек више волео рад на терену и присећа се изграђених километара и километара новосадских улица. Мења се време, али и предузеће иде у корак са временом. А план за будућност? Кажу, праве се многи планови, а до тада им је у поверењу остављено од 2 до 3 хиљаде километара путева за одржавање.