Интензивне и непрекидне снежне падавине

posted in: вести | 0

Од петка, када је снег почео да пада екипе Зимске служба ЈКП „ПУТ“ су непрекидно  ангажоване на саобраћајницама на целој територији Града. Првенствено је урађено превентивно третирање коловоза сољу и Мг хлоридом а када су снежне падавине интензивиране на терен је изашла сва расположива механизација и од тада се налази у 3. степену приправности, са 14 грађевинских машина и 26 камиона са посипачима и раоницима.

У околностима непрестаних  и интензивних снежних падавина, као што је то био случај у петак, суботу и недељу ујутро, рашчишћавају се искључиво путеви првог приоритета како би се омогућило функционисање виталне мреже саобраћајница у оваквим условима.

Први приоритет су  линије градског јавног превоза, државни путеви на прилазима граду, булевари, саобраћајнице ка болницама, домовима здравља, школама и вртићима као и осталим институцијама од јавног значаја. Тек по престанку падавина и рашчишћавању улица I приоритета наши камиони улазе у улице II приоритета, споредне,  које повезују булеваре, главне и фреквентне улице.

У овом тренутку су све саобраћајнице I приоритета чисте, саобраћај се одвија без застоја. До сада је већи део II приоритета  рашчишћен а данас  настављамо са чишћењем III приоритета али и оних улица које нису у Плану зимске службе тј у нашој надлежности, како бисмо и тим нашим суграђанима изашли у сусрет ( Карагаче, Алибеговац..)

Због велике количине снега који је по нашим проценама за 48 ч нападао у висини до 40 цм у Новом Саду, 60 цм у Бегечу и Ковиљу,  70 цм на Ченеју… а на сремској страни и до 1м, у суботу су укључене и машине још два грађевинска предузећа која су радила на рашчишћавању првог приоритета у околним селима, Каћ, Будисава, Ковиљ, Ветерник, Футог, Бегеч, Клиса.. Такође је неопходно напоменути и добру координацију са осталим зимским службама града као и сарадњу са ватрогасном службом, полицијом и Водоводом и канализацијом када је, у случају хаварија и цурења воде по коловозу неопходна наша брза интервенција посипања соли.

С обзиром на то да по прогнозама очекујемо ледене дане и даље нас очекују напрекидни напори на сремској страни где је највише снега пало а нарочито у улицама које нису приоритет а на којима се снег због ниске температуре стегао.  Наставићемо да посипамо со  по путевима првог и другог приоритета током дана и ноћи али због ниске температуре на којој со нема потпуно дејство могућа је поледица и зато је неопходно да возачи буду максимално опрезни у вожњи  на саобраћајницама на којима су коловози “црни“ тј потпуно очишћени од снега. Управо на таквим коловозима се чешће дешавају саобраћајне незгоде услед неприлагођене брзине, непоштовања потребног растојања између возила и изненадног мењања правца кретања.

Повећана пажња је потребна и на мостовима, надвожњацима и надпутњацима.