Ускоро, званични почетак зимске и завршетак грађевинске сезоне

posted in: вести | 0
Као и сваке године, званични завршетак  грађевинске  сезоне је 15. новембар који истовремено подразумева и почетак рада  Зимске службе која траје до 1.априла  а у зависности од тренутних временских услова обе службе могу бити активне и ван овог званичног датума, што често буде случај. У оквиру обиласка пунктова зимских служби Новог Сада чланови Градског штаба зимске службе ће у понедељак 7. новембра обићи и ЈКП“ПУТ“ који је носилац одржавања саобраћајница на територији Града Новог Сада заједно са приградским насељима.
Програм Зимске службе Града Новог Сада је усвојен, у ПУТ-у је за почетак сезоне обезбеђена довољна количина путне соли ( 2800 т NaCl ) и магнезијум хлорида ( 11т MgCla2)  уз очекивање нових количина из поступка набавке, а ових дана па све до краја новембра ће се вршити испорука путне соли институцијама од јавног значаја на основу списка достављеног од стране надлежних органа ( болнице, амбуланте, школе, предшколске установе..) Служба саобраћајне сигнализације приводи завршетку и постављање вертикалне сигнализације за вожњу у зимским условима.
И ове зимске сезоне путни правци ће бити одржавани по степену приоритета. Први приоритет имају трасе градског саобраћајног превоза и оне се за време падавина интензивно чисте  и третирају средствима против стварања поледице. Чишћењу улица II приоротета се може приступити након што се  заврши  циклус чишћења улица I  приоритета а у случају интензивних падавина тек након њиховог престанка. Улице од мањег значаја ће се чистити након завршетка чишћења улица I и II приоритета и по налогу надлежних органа. Као и сваке године и овогодишњи План рада је прилагођен променама линија ГСП-а, новоизграђеним установама од јавног значаја, као и новим деоницама саобраћајница. Укупна дужина саобраћајница износи око 870 км које ЈКП“ПУТ“ одржава у зимским условима за Град Нови Сад од чега се 530 км односи на путеве I приоритета док за ЈП “Путеви Србије“ одржава око 80 км.
Упоредо са редовним активностима на санацији и одржавању улица на подручју града и приградских насеља извршене су неопходне припреме и ремонт механизације за рад Зимске службе, ангажоване су  22 радне јединице на посипању соли по маршрутама а 38 јединица на чишћењу и сољењу. У случају ванредне ситуације „ПУТ“ ангажује 52 јединице а ако ни то није довољно, Градски штаб за ванредне ситуације уводи и друга лица и институције.
Према Програму Зимске службе, дежурства ће бити уведена од 15. новембра у времену од 20ч до 8ч следећег јутра, а од 1. децембра почиње 24-часовно дежурство. У случају ниских температура ЈКП” ПУТ” ће увести и пре овог термина ноћно дежурство ради евентуалног превентивног третирања мостова а у случају снежних падавина активирати своју механизацију у складу са тренутном ситуацијом.
Да подсетимо, да поред послова на чишћењу и третирању саобраћајница са соли, послови Зимске службе ЈКП”ПУТ” обухватају и низ других активности као што су: прање саобраћајне сигнализације, прочишћавање упојних канала, ригола и коруба на мостовима ради бржег одвођења воде са коловоза и редовне санације оштећења на путевима тзв ”крпљење ударних рупа”.